Kimchi

Verrot lekker!

Kimchi is een Koreaans gerecht van gefermenteerde groente en wordt van oudsher gemaakt met kool en op smaak gebracht met knoflook, gember en garnalenpasta.
Het gerecht zit boordevol smaak en is ook nog eens gezond! De kool wordt gemengd met zout, waardoor het fermentatieproces begint. De van nature aanwezige bacteriën zetten de groentesuikers om in melkzuur – een natuurlijk conserveermiddel.
Het is eenvoudig om je eigen kimchi te maken en je kunt de ingrediënten naar eigen smaak aanpassen.
In de koelkast is kimchi in een luchtdichte pot drie maanden houdbaar.
Kimchi zit vol vitamines, zoals vitamine A, vitamine B en vitamine C. Daarnaast is het rijk aan vezels, calcium en aan melkzuurbacteriën. Kimchi is dan ook een gezonde probiotica!

 

Ingrediënten voor ca. 3 liter:

• 1 Chinese kool, in vieren
• 4 el zeezout
• 6 tenen knoflook
• duimgroot stukje gember, geschild
• 2 tl (riet)suiker
• 2 el vissaus
• 3-4 el gedroogde gochugaru (koreaans rode peperpoeder) of chilipoeder
• 200 g rettich, in staafjes gesneden
• 6 lente uitjes, in staafjes gesneden

1 Verwijder de onderkant van de kool. Snijd ze dan in stukjes van 4 cm en doe ze in een grote kom. Strooi het zout erover en wrijf het er zachtjes met je handen in.

2 Schenk er ruim water over en leg er een bord op om de kool onder water te houden. Wacht 2-3 uur.

3 Doe de stukjes kool dan in een vergiet en spoel ze grondig af onder koud water. Laat ze 30 minuten uitlekken.

4 Doe de knoflook, gember en suiker in de keukenmachine en mix tot een gladde pasta. Doe die in een andere kom en roer de vissaus en gochugaru of chilipoeder erdoor.

5 Doe de rettich en lente-uitjes in een grote kom. Knijp het teveel aan vocht uit de stukjes kool en voeg ze toe, samen met de gochugarupasta. Doe een paar wegwerphandschoenen aan en mix alles met je handen grondig door elkaar.

6 Schep de kimchi in een grote weckpot en duw de vaste ingrediënten onder de vloeistof, vul eventueel af met wat extra pasta of water. Sluit de pot en zorg dat de groente onder de vloeistof blijven door een plastic zakje gevuld met water op de kimchi te leggen.

7 Laat de kimchi 2-3 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Zet de pot op een diep bord om vloeistof die over de rand loopt op te vangen.
Het fermentatieproces is nu in gang gezet. Zet de kimchi in de koelkast om verder te fermenteren voor  ca. 2 weken.
Check de kimchi elke dag, laat wat van het gas ontsnappen en duw de groenten onder de vloeistof.

8 Als de kimchi goed van smaak is, is deze klaar voor gebruik. De houdbaarheid is ca. 3 maanden.

 

bron: Jamie magazine

 

In onderstaand filmpje laten de mannen van Uit het vuistje uit Arnhem zien hoe je kimchi maakt.

 

Heb je de smaak te pakken en wil je meer groenten gaan fermenteren?
Dan is het boek Verrot lekker van Christian Weij een aanrader! Verrot lekker is een praktisch kook- en doeboek, met veel recepten. Allerlei producten komen aan bod: niet alleen groente en fruit, maar ook zuivel, vlees, vis, noten, zaden en granen.
Auteur Christian Weij geeft zijn basisregels en introduceert je in de wereld van het fermenteren. Met o.a. recepten voor frisdranken, brie, zuurkool, tabasco, bier, pickles, fruitport, mede, azijn, biltong en zure haring. Je kunt het boek bestellen op verrotlekker.nl.

Klik hier voor een inkijkexemplaar.

boek-groot1